napis fundacja2323napis fundacja fbnapis fundacja yt

  • Home
  • Żywienie
  • Przepisy

Obiady w diecie cukrzycowej

Kolejna porcja przepisów pomoże w rozwiązaniu problemu co przygotować na obiad, gdy pojawia się cukrzyca posterydowa. Zapraszamy do lektury. Życzymy smacznego!

 

Zapiekane gołąbki na szybko - bez zawijania (przepis dla 2 osób):

- 200g mięsa mielonego z piersi kurczaka

- około 300-400g kapusty pekińskiej

- 1 duża cebula

- 2 jajka

- łyżka oleju rzepakowego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawy (sól himalajska, oregano, papryka słodka)

Mięso wrzucić do miski, dodać poszatkowaną kapustę, wbić jajka. Cebulę pokroić drobno i podsmażyć, następnie dodać do masy. Całość wymieszać i doprawić. Uformować kotleciki i układać w naczyniu żaroodpornym. Podgrzać wodę, dodać koncentrat pomidorowy i zalać gołąbki. Piec w 180 stopniach, 40 min. Podawać z ugotowanym ryżem brązowym

 

Zapiekanka warzywna (przepis dla 4 osób):

- 500 g pieczarek

- 1 duży korzeń selera (600g-700g),

- 2 cebule,

- 2 duże cukinie ( około 700g),

- przecier pomidorowy (1 szklanka) lub puszka pomidorów,

- 2 woreczki kaszy jaglanej (200g suchego produktu)

- przyprawy (sól, oregano, liść lubczyku, papryka słodka)

Cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry. Kaszę jaglaną ugotować. Seler ugotować do miękkości i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pieczarki pokroić i udusić na wodzie (ewentualnie z 1 łyżką oleju rzepakowego). Wszystkie składniki oprócz cukinii wymieszać i przyprawić. W miseczce przygotować sos pomidorowy: przecier rozcieńczyć lekko wodą, żeby miał konsystencję płynną i doprawić solą i oregano. W naczyniu żaroodporny na dnie ułożyć plastry cukinii, na to 1/2 farszu. Smarować po całej powierzchni 1/2 sosu pomidorowego. Znowu ułożyć cukinię, potem farsz i sos. Piec w piekarniku, w temperaturze 160st. ok. 20 minut.

 

Pieczone nuggetsy z kurczaka (przepis dla 2 osób):

- 300 g filetu z kurczaka

- 1 szklanka otrębów owsianych

- sól, oregano, papryka słodka, kurkuma

- ½ szklanki mleka

Pierś umyć i pokroić na kawałki (kwadraty). Przyprawić słodką papryką i odrobiną soli.

Do małej miseczki wlać mleko, do innej miseczki wsypać otręby z dodatkiem kurkumy, słodkiej papryki, oregano. Pierś zamoczyć w mleku, a potem dokładnie obtoczyć w otrębach. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok.20min w folii aluminiowej/ rękawie do pieczenia ( aby były soczyste). Podawać z gotowanym makaronem razowym i gotowanymi na parze warzywami

 

Zupa kokosowa z kurczakiem - z kuchni tajskiej (przepis dla 2 osób):

- 200g piersi kurczaka

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- 2 szklanki mleczka kokosowego (do kupienia: Lidl, Carrefour, Rossman, Tesco)

- 1 l wody

- szklanka zielonej fasolki szparagowej

- pół puszki kukurydzy (czyli 1/4 puszki na porcję – ilość dozwolona od czasu do czasu w potrawach przy zaburzeniach poziomu cukru we krwi)

- 4 pieczarki

- 50 g makaronu z fasoli mung LUB ryżowego (do kupienia w supermarketach Carrefour) – pół opakowania

- 1 cebula, 2 ząbki czosnku

- łyżka curry, pęczek kolendry albo pietruszki

Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kwadraty. Fasolkę szparagową umyć i odciąć końce. Kukurydzę odsączyć. W dużym garnku rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dodać curry, a następnie dolać mleczko kokosowe i zamieszać. Gdy roztwór się rozpuści, dodać wodę. Doprowadzić do wrzenia, dodać pieczarki, pokorojoną w kostkę pierś i gotować 5 minut. Zdjąć z ognia. W oddzielnym garnku ugotować fasolkę na półtwardo. Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu (sparzyć we wrzątku). Fasolkę, kukurydzę, makaron i posiekaną kolendrę dodać do zupy i całość podgrzać.

 

Szybka rybka w zalewie imbirowo-cytrynowej (przepis dla 2 osób):

-2 filety z dorsza (2x250g)

-sok z 1 cytryny

-korzeń imbiru

-1 łyżka oleju

-3 łyżki posiekanego koperku

-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

-sól, pieprz ziołowy, oregano

Kawałki dorsza przyprawić z obu stron. Rozgrzać w patelni olej, dusić na nim rybę na średnim ogniu przez 3 minuty. Obrać i pokroić w cieniutkie plasterki imbir - tyle, by otrzymać zawartość 1 płaskiej łyżki. Gdy filet się dobrze zezłoci, odwrócić go na drugą stronę, posypać imbirem, wlać sok z 1/2 cytryny, dusić 1 min, posypać natką i koperkiem, dolać resztę soku z cytryny, przykryć i dusić jeszcze 2 min. Podawać z kaszą gryczaną/ jaglaną lub ryżem brązowym i gotowanym kalafiorem

 

Koperkowe kotleciki (przepis dla 2 osób):

- 300g mielonego mięsa z piersi kurczaka,

- 1 pęczek koperku

- 1 żółtko,

- 1 łyżeczka oleju rzepakowego- dodać do kotlecików,

- 4-5 łyżek otrębów owsianych,

- liść lubczyku, oregano, sól, 2 łyżki oleju rzepakowego

Koperek umyć i drobno posiekać. Wszystkie składniki, połączyć i uformować pulpeciki. Kotleciki dusić na 2 łyzkach oleju rzepakowego. Można też zawinąć w sreberko i gotować 20-25min. Podawać z gotowanymi ziemniakami/ kaszą jaglaną / ryżem brązowym i ugotowanymi warzywami

 

Delikatny krem z zielonego groszku (przepis dla 2 osób):

- 3 szklanki świeżego lub mrożonego groszku

- 1 cebula

- 1 litr wywaru warzywnego (bulionu)- ugotować na bazie włoszczyzny, soli , lubczyku

- ½ szklanki jogurtu naturalnego

- sól, pieprz

Podsmażyć na łyżeczce oleju rzepakowego posiekaną cebulę oraz groszek. Przełożyć do garnka. Dolać bulion, zagotować aż do momentu, gdy groszek będzie miękki. Zupę zmiksować blenderem. Dodać jogurt naturalny. Doprawić do smaku solą i oregano. Podawać z makaronem razowym.

 

Potrawka z cukinii (przepis dla 2 osób):

- 1 duża cukinia

- 3 pomidory malinowe

- papryka czerwona

- 5 łyżek surowej soczewicy czerwonej

- 1 łyżka oleju rzepakowego

- przyprawy: kurkuma, imbir, cynamon, słodka papryka, gałka muszkatołowa, czosnek

Wszystko dusić pod przykryciem około 20min. Podawać ugotowaną kaszą jaglaną lub makaronem razowym.

 

Kasza gryczana z jogurtowym sosem pieczarkowym (przepis dla 2 osób):

- 1 woreczek kaszy gryczanej,

- 12-15 dużych pieczarek

- 1 mała czerwona cebula

- curry, sól, 1 łyżka oleju rzepakowego

- 1 opakowanie jogurtu naturalnego (180-200g)

Kaszę ugotować. Cebulę i pieczarki pokroić i poddusić na 1 łyżce oleju rzepakowego. Przyprawić. Na koniec dodać jogurt naturalny. Dusić jeszcze chwilę. Kaszę polać sosem.

Podawać z pieczoną/ gotowaną chudą rybą (np dorsz, mintaj)

 

Antynowotworowa zupa z jarmużu (przepis dla 2 osób):

- 1 nieduży por (biała część)

- 2 marchewki

- pietruszka- korzeń

- 1 mały seler (150g)

- 4 garści jarmużu

- pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej

- łyżka oleju rzepakowego

- liść lubczyku, oregano, sól, pieprz ziołowy

Pora posiekać drobno i poddusić na łyżce oleju rzepakowego. Do garnka wrzucić pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, selera i zeszklonego pora. Zalać wodą (ok 1l), dodać przyprawy, gotować 15 minut. Do zupy dodać kaszę gryczaną oraz oberwane z twardszej łodygi i posiekane liście jarmużu. Gotować jeszcze 10 min. Doprawić do smaku.

 

Przepisy opracowała dietetyk kliniczny mgr Natalia Dębiec