napis fundacja2323napis fundacja fbnapis fundacja yt

  • Home
  • Żywienie
  • Przepisy
  • Masz pytanie? Napisz do dietetyka klinicznego: zywienie@fundacjazpompa.pl

Śniadania w diecie cukrzycowej

Po diecie lekkostrawnej, przyszła pora na dietę lekkostrawną z ograniczeniem węglowodanów łatwoprzyswajalnych. Powinny ją stosować osoby, u których wystąpiła cukrzyca posterydowa. Na początek kilka przepisów na zdrowe śniadania.

Kasza z owocami i płatkami migdałowymi:
- ½ woreczka kaszy jaglanej
- 1 łyżka płatków migdałowych
- ½ szklanki truskawek
- ½ jabłka bez skóry
Ugotować na wodzie kaszę jaglaną. Na koniec dodać łyżkę płatków migdałowych i pokrojone owoce.

Owsianka z borówkami i truskawkami:
- 5 łyżek płatków owsianych

- 1 łyżka siemienia lnianego

- mała garść borówek
- mała garść truskawek
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Ugotować na wodzie płatki z siemieniem lnianym oraz cynamonem. Na koniec dodać łyżeczkę miodu i owoce.

Płatki jaglane z musem jabłkowym:
- 6 łyżek płatków jaglanych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 małe starte jabłko

Ugotować na wodzie płatki z siemieniem lnianym. Na koniec dodać łyżeczkę miodu i starte jabłko. Opcjonalnie można dodać cynamon

Mus truskawkowy z kaszy jaglanej
- ½ woreczka kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szklanka truskawek
- ½ szklanki mleka 2%
Ugotować na mleku kaszę jaglaną. Dodać łyżeczkę miodu. Gdy troszkę przestygnie – zblendować z truskawkami (bez skórki).

Ryż z jabłkiem i cynamonem :
-
½ woreczka białego ryżu
- 1 małe jabłko
- szczypta cynamonu
Ugotować ryż na wodzie. Dodać pokrojone w drobną kosteczkę jabłko bez skóry. Posypać cynamonem według uznania.

Placuszki z kaszy jaglanej:
- ½ woreczka kaszy jaglanej
- 1 mały banan
- 1 całe jajko jajko + 1 białko
Ugotować kaszę na wodzie. Dodać banana, jajko, białko i zblendować na gładką masę
Smażyć na rozgrzanej i beztłuszczowej patelni. Podawać z borówkami lub truskawkami.

 Koktajl owsiany:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- ½ łyżeczki miodu
- 1 szklanka borówek lub 1 szklanka truskawek
Ugotować płatki na mleku. Dodać borówki/ truskawki i miód. Zblendować

 Bułeczka z twarożkiem szczypiorkowym
- 1 kajzerka
- 1/3 kostki chudego twarogu
- ½ pęczka szczypiorku
Twaróg wymieszać ze szczypiorkiem. Można dodać odrobinę jogurtu naturalnego i szczyptę soli (aby konsystencja była łatwiejsza do rozsmarowania na pieczywie). Posmarować kajzerkę gotowym twarożkiem.

Bułeczka z wędliną:
- bułka kajzerka
- masło
- 2 plastry wędliny drobiowej
- sałata masłowa
- pomidor
Bułkę posmarować masłem. Położyć umyte liście sałaty, plastry wędliny oraz plastry sparzonego i obranego ze skórki pomidora.

 

Placuszki z płatków owsianych:
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1 mały banan
- 1 jajko
- 1 łyżeczka miodu
- ¾ szklanki mleka 2%
Płatki zalać mlekiem (można to zrobić dzień wcześniej, wieczorem i pozostawić na noc w lodówce). Do napęczniałych płatków wbić jajko, dodać banana rozdrobnionego blenderem lub widelcem.. Smażyć na teflonie bez tłuszczu.
* można zblendować całość ( płatki + jajko + banan) – wtedy będzie jednolita konsystencja
Podawać z tartym na mus jabłkiem i cynamone

 

Przepisy opracowała dietetyk kliniczny mgr Natalia Dębiec