napis fundacja2323napis fundacja fbnapis fundacja yt

Kolacja w diecie lekkostrawnej

Zapraszamy do wykorzystania naszych propozycji na lekkostrawną kolację. Życzymy smacznego!

Zapiekanka z porami (przepis dla 4 osób)

- 4 pory, pokrojone w 1 cm plastry,

- 2 jajka, roztrzepane,

- 250 ml mleka 2%

- 5 plastrów (50g) chudej wędliny posiekanej,

- sól himalajska, oregano

Rozgrzać piekarnik do 180 st. Włożyć do naczynia żaroodpornego pokrojone pory. Zalać mlekiem wymieszanym z jajkami oraz pokrojoną wędliną drobiową. Doprawić solą i oregano. Piec około 30-40min w 180 stopniach.

 

Zupa krem kalafiorowo-cukiniowa ( przepis dla 2 osób):

- 0,5l wody,

- pół szklanki mleka 2%,

- 250 g kalafiora (około 1/3 średniego),

- 1 cukinia, korzeń pietruszki,

- 1/3 korzenia selera,

- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

- sól, liść lubczyku

Do gotującej się wody wrzucić obrane i pokrojone warzywa oraz natkę pietruszki. Gotować 25 min. Gdy warzywa będą miękkie dolać mleko, doprawić i zblendować. Można podawać zupę z grzankami lub makaronem.

 

Lekkie leczo warzywne z piersią kurczaka (przepis dla 4 osób):

-4 średnie pomidory lub 2 puszki pomidorów

- 3 średnie papryki czerwone

- 1 cukinia

- natka pietruszki ( 1 sztuka)

- 400/500g piersi kurczaka

- papryka czerwona łagodna, sól, liść lubczyku, oregano

Wszystko umyć, pokroić w kostkę i dusić razem około 30 min. Na koniec przyprawić (sól, oregano, lubczyk). Można podawać z kromką chleba lub odrobiną ugotowanej dowolnej kaszy

 

Lekka pizza warzywna (przepis dla 2-3 osób):

- 1/2 kalafiora

- 1/2 brokułu

- 2 marchewki

- szklanka pomidorków koktajlowych

- 3 garści roszponki

-1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

-2 duże jajka

-1 kulka mozzarelli

-sól, oregano, 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Kalafior i brokuł zetrzeć na tarce na dużych oczkach (można wcześniej podgotować), marchewkę na małych, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka i zioła, dokładnie wymieszać. Na patelni rozprowadzić pędzelkiem olej, nałożyć warzywną masę i trzymać ok. 8 min. Przewracanie na druga stronę jest skomplikowane, bo “ciasto” nie jest zbyt zbite, więc można zsunąć “ciasto” na deskę/talerz i szybkim ruchem wrzucić je na patelnie z drugiej strony. Trzymać trochę dłużej niż pierwszą stronę. Przełożyć na deskę, pokroić jak pizzę i ułożyć mozzarellę, pomidorki i roszponkę.

 

Kasza jaglana duszona z pomidorem i cukinią ( przepis dla 2 osób) :

- pół cebuli,

- 1 cukinia,

- 2 pomidory bez skóry,

- natka pietruszki, ząbek czosnku, sól, lubczyk

- 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej

Warzywa pokroić w plastry, posolić, dodać przyprawy i ugotować. Osobno gotować kaszę jaglaną. Następnie wymieszać ją z warzywami i dusić razem około 5 min.

 

Lekka zupa pomidorowa z dorszem (przepis dla 2 osób):

- filet z dorsza 300-400g

- 1 cebula, 1 mały korzeń selera, 1 mały por, 1 nać pietruszki,

- 1 puszka pomidorów

- papryka słodka, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, sól

Zagotować 1 litr wody. Cebulkę i por zeszklić na 1 łyżce oleju rzepakowego. Dorsza dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z wodą. Dodać cebulę z porem oraz pokrojony w kostkę seler. Gotować 15 min. Przyprawić. Na koniec dodać puszkę pomidorów i gotować jeszcze 10 min. Zupę posypać obficie natką pietruszki. Można podawać z odrobiną makaronu.

 

Delikatna sałatka z mozzarellą i cukinią (przepis dla 2 osób):

- 1/4 główki sałaty lodowej,

- 2 pomidory bez skóry ,

- 1 mała duszona cukinia

- 1 kulka mozzarelli (100g).

Warzywa umyć i pokroić. Cukinię pokrojoną w kostkę poddusić lekko na 1 łyżce oleju rzepakowego. Mozzarellę pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać. Skroplić oliwą z oliwek (1 łyżka) i posypać oregano i szczyptą soli himalajskiej. Można opcjonalnie posypać odrobiną pestek dyni. Podawać z kromką chleba.

 

Omlet z wędliną i warzywami (przepis dla 1 osoby):

- 2 jaja

- 2 łyżki otrębów owsianych

- 2-3 plastry wędliny drobiowej

- 1 pomidor bez skóry ze szczypiorkiem

Jajka wybełtać z otrębami, dodać posiekaną wędlinę oraz pokrojonego pomidora i posiekany szczypiorek. Smażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.

 

Zupa krem selerowa (przepis dla 2 osób):

- seler naciowy (1 paczka)

- 1 korzeń selera

- 1/2 brokułu lub 1/3 kalafioru

- 1 marchewka

Ugotować w 0,7 l wody pokrojone gałązki selera naciowego, korzeń selera, brokuł (ewentualnie kalafior), 1 marchewkę. Dodać sól, oregano, paprykę słodką. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Zblendować. Podawać z makaronem lub ryżem.

 

Sałatka caprese (przepis dla 1-2 osób):

- 2-3 pomidory

- 1 kulka mozzarelli

- bazylia

- 1 łyżka oliwy z oliwek

Pomidory sparzyć ze skóry i pokroić w plastry. Mozzarellę również pokroić w plastry. Plastry pomidora poprzekładać na przemian na talerzu z plastrami mozzarelli. Posypać bazylią (świeżą lub suszoną) oraz odrobiną soli himalajskiej. Skropić 1 łyżką oliwy z oliwek.

 

przepisy opracowała dietetyk kliniczny mgr natalia Dębiec