Kolacja w diecie lekkostrawnej
Zapraszamy do wykorzystania naszych propozycji na lekkostrawną kolację. Życzymy smacznego!
Zapiekanka z porami (przepis dla 4 osób)
- 4 pory, pokrojone w 1 cm plastry,
- 2 jajka, roztrzepane,
- 250 ml mleka 2%
- 5 plastrów (50g) chudej wędliny posiekanej,
- sól himalajska, oregano
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Włożyć do naczynia żaroodpornego pokrojone pory. Zalać mlekiem wymieszanym z jajkami oraz pokrojoną wędliną drobiową. Doprawić solą i oregano. Piec około 30-40min w 180 stopniach.
Zupa krem kalafiorowo-cukiniowa ( przepis dla 2 osób):
- 0,5l wody,
- pół szklanki mleka 2%,
- 250 g kalafiora (około 1/3 średniego),
- 1 cukinia, korzeń pietruszki,
- 1/3 korzenia selera,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól, liść lubczyku
Do gotującej się wody wrzucić obrane i pokrojone warzywa oraz natkę pietruszki. Gotować 25 min. Gdy warzywa będą miękkie dolać mleko, doprawić i zblendować. Można podawać zupę z grzankami lub makaronem.
Lekkie leczo warzywne z piersią kurczaka (przepis dla 4 osób):
-4 średnie pomidory lub 2 puszki pomidorów
- 3 średnie papryki czerwone
- 1 cukinia
- natka pietruszki ( 1 sztuka)
- 400/500g piersi kurczaka
- papryka czerwona łagodna, sól, liść lubczyku, oregano
Wszystko umyć, pokroić w kostkę i dusić razem około 30 min. Na koniec przyprawić (sól, oregano, lubczyk). Można podawać z kromką chleba lub odrobiną ugotowanej dowolnej kaszy
Lekka pizza warzywna (przepis dla 2-3 osób):
- 1/2 kalafiora
- 1/2 brokułu
- 2 marchewki
- szklanka pomidorków koktajlowych
- 3 garści roszponki
-1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
-2 duże jajka
-1 kulka mozzarelli
-sól, oregano, 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Kalafior i brokuł zetrzeć na tarce na dużych oczkach (można wcześniej podgotować), marchewkę na małych, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka i zioła, dokładnie wymieszać. Na patelni rozprowadzić pędzelkiem olej, nałożyć warzywną masę i trzymać ok. 8 min. Przewracanie na druga stronę jest skomplikowane, bo “ciasto” nie jest zbyt zbite, więc można zsunąć “ciasto” na deskę/talerz i szybkim ruchem wrzucić je na patelnie z drugiej strony. Trzymać trochę dłużej niż pierwszą stronę. Przełożyć na deskę, pokroić jak pizzę i ułożyć mozzarellę, pomidorki i roszponkę.
Kasza jaglana duszona z pomidorem i cukinią ( przepis dla 2 osób) :
- pół cebuli,
- 1 cukinia,
- 2 pomidory bez skóry,
- natka pietruszki, ząbek czosnku, sól, lubczyk
- 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej
Warzywa pokroić w plastry, posolić, dodać przyprawy i ugotować. Osobno gotować kaszę jaglaną. Następnie wymieszać ją z warzywami i dusić razem około 5 min.
Lekka zupa pomidorowa z dorszem (przepis dla 2 osób):
- filet z dorsza 300-400g
- 1 cebula, 1 mały korzeń selera, 1 mały por, 1 nać pietruszki,
- 1 puszka pomidorów
- papryka słodka, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, sól
Zagotować 1 litr wody. Cebulkę i por zeszklić na 1 łyżce oleju rzepakowego. Dorsza dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z wodą. Dodać cebulę z porem oraz pokrojony w kostkę seler. Gotować 15 min. Przyprawić. Na koniec dodać puszkę pomidorów i gotować jeszcze 10 min. Zupę posypać obficie natką pietruszki. Można podawać z odrobiną makaronu.
Delikatna sałatka z mozzarellą i cukinią (przepis dla 2 osób):
- 1/4 główki sałaty lodowej,
- 2 pomidory bez skóry ,
- 1 mała duszona cukinia
- 1 kulka mozzarelli (100g).
Warzywa umyć i pokroić. Cukinię pokrojoną w kostkę poddusić lekko na 1 łyżce oleju rzepakowego. Mozzarellę pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać. Skroplić oliwą z oliwek (1 łyżka) i posypać oregano i szczyptą soli himalajskiej. Można opcjonalnie posypać odrobiną pestek dyni. Podawać z kromką chleba.
Omlet z wędliną i warzywami (przepis dla 1 osoby):
- 2 jaja
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2-3 plastry wędliny drobiowej
- 1 pomidor bez skóry ze szczypiorkiem
Jajka wybełtać z otrębami, dodać posiekaną wędlinę oraz pokrojonego pomidora i posiekany szczypiorek. Smażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.
Zupa krem selerowa (przepis dla 2 osób):
- seler naciowy (1 paczka)
- 1 korzeń selera
- 1/2 brokułu lub 1/3 kalafioru
- 1 marchewka
Ugotować w 0,7 l wody pokrojone gałązki selera naciowego, korzeń selera, brokuł (ewentualnie kalafior), 1 marchewkę. Dodać sól, oregano, paprykę słodką. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Zblendować. Podawać z makaronem lub ryżem.
Sałatka caprese (przepis dla 1-2 osób):
- 2-3 pomidory
- 1 kulka mozzarelli
- bazylia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Pomidory sparzyć ze skóry i pokroić w plastry. Mozzarellę również pokroić w plastry. Plastry pomidora poprzekładać na przemian na talerzu z plastrami mozzarelli. Posypać bazylią (świeżą lub suszoną) oraz odrobiną soli himalajskiej. Skropić 1 łyżką oliwy z oliwek.
przepisy opracowała dietetyk kliniczny mgr natalia Dębiec