napis fundacja2323napis fundacja fbnapis fundacja yt

Podwieczorek w diecie lekkostrawnej

Oddajemy w Państwa ręce kolejna garść przepisów w diecie lekkostrawnej. Tym razem pyszny podwieczorek. Smacznego!

Mus jabłkowo- cynamonowy (1 porcja):
- 1 duże jabłko
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Owoc umyć, obrać ze skórki. Następnie pokroić na drobne części i zblendować z 1 łyżeczką miodu i cynamonem

Graść migdałów ( 1 porcja):
Jeśli używamy tych ze skórką , należy je namoczyć na co najmniej 6 h i zdjąć brązową skórkę - są wtedy łatwiejstrawne. Możemy też użyć płatków migdałowych bez skróki jako przekąskę ( w ilości 1 garści)

Koktajl tropikalny ( 1 porcja):
- 1/2 świeżego małego ananasa
- 1 jabłko
- 1/2 banana
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szklanka wody mineralnej
Ananasa obrać ze skóry, pokroić w plastry i wyciąć zdrewniały środek plastra. Jabłko umyć i obrać ze skórki. Połówkę banana pokroić w plastry. Wszytsko razem zmiksować belnderem, dodać miód oraz szklankę wody. Wymieszac i gotowe :)

Lekkie kanapki ryżowe (1 porcja):
- 2-3 krążki ryżowe ("wafle ryżowe")
- 1 łyżka masła
- 2-3 plastry sprawdzonej wedliny
- pomidor bez skóry
Krążki posmarować masełkiem, połozyć plastry wędliny i plastry pomidora.

Gruszkowy mus ( 1 porcja):
-1/2 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej
-1 tarta gruszka
Tartą gruszkę bez skóry wymieszać z ugotowną kaszą jaglaną i zmiksować blenderem.

Fioletowy koktajl antyoksydacyjny ( 1 porcja) :
- 1 szklanka rozmrożonych LUB świeżych borówek
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka miodu
Jabłko obrać, pokroić. Połączyć z miodem oraz borówkami i zblendować ( w razie konieczności dolać wody mineralnej niegazowanej- by dostosować odpowiednią gęstość)

Sok warzywny, owocowy lub owocowo-warzywny( 1 porcja- 300 ml):
Najlepiej aby był to sok jednodniowy lub samodzielnie przygotowany. Propozycje soków:
- marchew
- jabłko
- granat
- pomarańcza
- burak + jabłko
- marchew + jabłko

Jogurt owocowy (samodzielnie wykonany)( 1 porcja):
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego 200g
- 1 mały banan / 1 jablko/ garść owoców rozmrożonych (truskawki, borówki, maliny)
Owoc obrać i pokroić. Składniki połączyć i zblendować

Domowy kisiel truskawowy (1 porcja): :
- 1 szklanka rozmrożonych truksawek
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka miodu
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Truskawki ugotować z wodą (3/4 szklanki). Posłodzic miodem. Mąkę rozprowadzić w pozostałej 1/4 szklanki wody i dodać do gotujących się owoców z wodą. Gdyby kisiel był niezbyt gęsty - rozpowadzić płaską łyżkę mąki w małej ilości wody a następnie dodać ją do kisielu, wymieszać i zagotować

Ryżowe krążki na słodko ( 1 porcja):
- 2- 3 krązki ryżowe
- serek twarogowy śmietankowy (typu "Bieluch") ( 2 łyzki )
- ulubiony owoc (np banan, mango)
Krążki posmarować twarożkiem i ułoyżyć na nich platsry ulubionych owoców.

 

Natalia Dębiec