napis fundacja2323napis fundacja fbnapis fundacja yt

  • Home
  • Żywienie
  • Przepisy

Obiady w diecie lekkostrawnej

Proponujemy Państwu kolejną porcję przepisów w diecie lekkostrawnej. Tym razem na dania obiadowe. Zachęcamy do ich wypróbowania. A w razie pytań do kontaktu: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Dorsz próżony z cukinią w sosie pieczarkowo-pomidorowym (przepis na 4 osoby):

- filet z dorsza 800g

- 2 cukinie (2x300g)

- 4 pomidory

- 250g pieczarek

 

Przyprawić i ugotować (w wodzie lub na parze) lub upiec w folii w piekarniku dorsza (800g). Pokroić cukinię i próżyć (dusić w sosie własnym) z posiekanymi pomidorami oraz pieczarkami. Upieczonego dorsza pokroić, wrzucić do miski, dodać cukinię z pomidorami i pieczarkami. Doprawić solą i pieprzem, polać 2 łyżkami oliwy z oliwek. Potrawę można podawać z ugotowanym ryżem lub pieczonymi w folii/gotowanymi ziemniaczkami

 

Jesienna zupa z dyni z pomarańczą (przepis dla 4 osób):

 

- 1kg pokrojonej dyni bez nasion (czyli: cała dynia około 1,5kg )

- 1 szklanka soku pomarańczowego

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- 2 łyżki świeżo startego imbiru

- 1 mała cebula

- sól himalajska, papryka słodka, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, pietruszka

 

Dojrzałą dynię przekroić na pół, usunąć środek z pestkami. Obrać dynię i pokroić w kostkę.

Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Cebulkę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej i poddusić cebulę, potem dodać imbir, a na końcu dynię. Chwilę wszystko dusić – mieszając. Dodać po 5 minutach sok z pomarańczy – 1 szklankę dusić 5 min i dolać 1,5 litra wody. Całość gotować na małym ogniu 15 minut. Gdy dynia będzie miękka – zupę zmiksować, przyprawić solą i słodką papryką, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową Posypać na talerzu posiekaną natką pietruszki.

 

Pierogi leniwe (przepis dla 4 osób):

 

- 400g chudego twarogu

- 2 łyżki otrębów owsianych

- 2 łyżki mąki kukurydzianej lub gryczanej

- 1 jajko

 

Twaróg rozgnieść widelcem i dodać jajko, mąkę, otręby. Ugnieść ciasto (nie będzie lepić się idealnie, ponieważ ma mało mąki, aby pierogi nie były zbyt twarde po ugotowaniu). Z ciasta uformować wałki, które następnie pokroić ( podobnie jak na kopytka). Gotowe wrzucić na wrzątek i gotować dwie minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi leniwe można podawać z jogurtem bananowym (patrz przepis: drugie śniadanie dieta lekkostrawna)

 

Krem brokułowo-paprykowy z makaronem (przepis dla 4 osób):

 

- 1 brokuł

- 1 papryka żółta lub zielona

- 1 natka pietruszki

 

Ugotować w 1 litrze wody cały brokuł wraz z całą papryką i dodatkiem natki pietruszki. Dodać do smaku sól, paprykę słodką, bazylię. Gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie całość zmiksować. Zupę podawać z ugotowanym makaronem (np. kokardki).

 

Frytki z selera (przepis dla 4 osób):

 

- 1 duży seler korzeniowy (około 800g),

- 2 łyżki oleju,

- sól ziołowa, oregano(1 łyżeczka), słodka papryka (1 łyżeczka)

 

Seler obrać, pokroić w plastry i następnie w dość cienkie paski. W misce wymieszać ze sobą olej i przyprawy. Wrzucić do niej pokrojony seler i dokładnie wymieszać, by frytki pokryły się przyprawami. Całość przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozłożyć tak, by frytki (w miarę możliwości) stanowiły jedną warstwę. Wstawić do piekarnika , przykryć folią aluminiową i piec w 180 stopniach przez około 30-40 minut. Frytki można podawać z pieczoną w folii aluminiowej piersią z kurczaka (przyprawioną oregano i słodką papryką)

 

Zupa krem selerowo-kalafiorowa (przepis dla 4 osób):

 

- 1 duży korzeń selera (800g )

- 1 kalafior

- 1 mała cebula

- 1 łyżka oleju rzepakowego

- 1 pęczek koperku

 

Cebulę poddusić w garnku na 1 łyżce oleju rzepakowego. Dodać pokrojony w kostkę seler i różyczki kalafiora. Zalać wodą, aby lekko zakryć warzywa. Gotować aż zmiękną i zmiksować. Przyprawić delikatnie solą, pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową Obficie posypać koperkiem. Podawać z ulubionym makaronem.

 

Delikatna zupa gulaszowa z drobiem (przepis dla 4 osób):

 

- 600 g piersi z indyka

- 3 duże marchewki

- 3 czerwone papryki

- 400g pieczarek

- 1 natka pietruszki

- 1 mała cebula

- 5 listków ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 4-6 czubatych łyżeczek słodkiej papryki mielonej, szklanka przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki soli, odrobina pieprzu ziołowego

 

Zagotować wodę (1,5l) do wrzenia, włożyć łyżką cedzakową mięso pokrojone w kostkę, ziele ang., liść laurowy, sól. Gotować 20 min na średnim gazie, po tym czasie dodać obraną i pokrojoną drobno cebulkę, marchewkę, pokrojone w paski papryki i pieczarki. Dołożyć paprykę w proszku, parę razy zamieszać, dolać przecier pomidorowy z wodą z zupy, potrzymać chwilę na ogniu. Następnie dodać do zupy pokrojoną natkę pietruszki i gotować razem 20-30 minut.

 

Szpinakowa zapiekanka (przepis dla 4 osób):

 

- 500g mielonej piersi kurczaka

- 400-450g szpinaku (może być mrożony)

- 3 jajka

- sól, pieprz ziołowa, oregano, 1 ząbek czosnku

- 2 szklanki ugotowanego dowolnego makaronu (np. wstążki) – czyli około 1 szklanki suchego makaronu

 

Rozmrozić szpinak, wycisnąć czosnek i doprawić. Mięso również przyprawić i wymieszać ze szpinakiem i surowymi jajkami. Ugotowany makaron wymieszać z masą mięsno-szpinakową i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym . Piec 25-30 min w 180 stopniach.

 

Zupa pomidorowa z pulpecikami drobiowymi (przepis dla 4 osób):

 

- zmielona pierś z kurczaka 600g

- 1 jajko

- 1 mała cebulka

- 3 korzenie pietruszki

- 2 ząbki czosnku

 

Zmieloną pierś kurczaka wymieszać z jajkiem, poszatkowaną cebulą oraz z 4 łyżkami otrębów owsianych. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Ulepić kulki i wrzucić do wrzątku (2l). Dodać

również do wywaru korzenie pietruszki oraz pokrojone 2 ząbki czosnku. Gotować. Po 20-25 min wyciągnąć mięsne kulki. Dodać 2 łyżki suszonej bazylii, 5 dużych świeżych pomidorów (sparzone bez skórki) lub puszkę pomidorów(bez skórki) i zmiksować blenderem. Doprawić. Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Zupę podawać z pulpecikami oraz dowolnym ugotowanym makaronem.

 

Puree kalafiorowo-ziemniaczane (przepis dla 4 osób):

 

- 1 ugotowany kalafior

- 4 średnie ugotowane ziemniaki

- 2 łyżeczki masła, 4 łyżki mleka

- sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, koperek

 

Ugotować ziemniaki i kalafior, (można w jednej wodzie, tylko kalafior dodać po 10 minutach gotowania ziemniaków). Wyciągnąć z wody , odparować i zagnieść. Dodać masło, mleko,

przyprawić, dodać koperek. Wymieszać. Można podawać z upieczoną w folii aluminiowej piersią z kurczaka (przyprawioną słodką papryką i oregano)

 

Nasze przepisy przygotowuje dietetyk kliniczny Natalia Dębiec

 

dietą w tle