napis fundacja2323napis fundacja fbnapis fundacja yt

  • Home
  • Żywienie
  • Przepisy
  • Masz pytanie? Napisz do dietetyka klinicznego: zywienie@fundacjazpompa.pl

Śniadania w diecie lekkostrawnej

Atrakcyjne i zdrowe śniadanie dla chorego dziecka to często dla rodziców duże wyzwanie. W zakładce Diety znajdziecie wszystkie zasady obowiązujące w diecie lekkostrawnej. Tutaj proponujemy konkretne przepisy. Smacznego!

Kasza z borówkami:
- ½ woreczka kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- ½ szklanki borówek
- 1 łyżeczka miodu
Ugotować na wodzie kaszę jaglaną z siemieniem lnianym. Na koniec dodać łyżeczkę miodu i borówki.

 

Owsianka z jabłkiem:
- 6 łyżek płatków owsianych

- 1 łyżka siemienia lnianego

- 1 jabłko
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu
Ugotować na wodzie płatki z siemieniem lnianym oraz cynamonem. Na koniec dodać łyżeczkę miodu i starte jabłko bez skórki.

 

Płatki ryżowe z jeżynami
- 6 łyżek płatków ryżowych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka miodu
- ½ szklanki jeżyn

Ugotować na wodzie płatki z siemieniem lnianym. Na koniec dodać łyżeczkę miodu i rozdrobnione na mus blenderem jeżyny.

 

Mus brzoskwiniowy z kaszy jaglanej
- ½ woreczka kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka miodu
- 2 brzoskwinie
- ½ szklanki mleka 2%
Ugotować na mleku kaszę jaglaną. Dodać łyżeczkę miodu. Gdy troszkę przestygnie – zblendować z brzoskwiniami (bez skórki).

 

Ryż z bananem i cynamonem :
-
½ woreczka białego ryżu
- 1 mały banan
- szczypta cynamonu
Ugotować ryż na wodzie. Dodać rozdrobnionego blenderem banana. Posypać cynamonem według uznania.

 

Placuszki z kaszy jaglanej:
- ½ woreczka kaszy jaglanej
- 1 mały banan
- 1 całe jajko jajko + 1 białko
Ugotować kaszę na wodzie. Dodać banana, jajko, białko i zblendować na gładką masę
Smażyć na rozgrzanej i beztłuszczowej patelni. Podawać z miodem.

 

Shake owsiany:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- ½ łyżeczki miodu
- 1 banan lub 1 szklanka borówek lub 1 szklanka jeżyn
Ugotować płatki na mleku. Dodać banana/borówki/jeżyny i miód. Zblendować

 

Bułeczka z twarożkiem borówkowym
- 1 kajzerka
- 1/3 kostki chudego twarogu
- garść borówek
Twaróg zblendować z borówkami (można dosłodzić odrobiną miodu). Posmarować kajzerkę gotowym twarożkiem

 

Bułeczka z wędliną:
- bułka kajzerka
- masło
- 2 plastry wędliny drobiowej
- sałata masłowa
- pomidor
Bułkę posmarować masłem. Położyć umyte liście sałaty, plastry wędliny oraz plastry sparzonego i obranego ze skórki pomidora.

 

Placuszki z płatków owsianych:
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1 mały banan
- 1 jajko
- 1 łyżeczka miodu
- ¾ szklanki mleka 2%
Płatki zalać mlekiem (można to zrobić dzień wcześniej, wieczorem i pozostawić na noc w lodówce). Do napęczniałych płatków wbić jajko, dodać banana rozdrobnionego blenderem lub widelcem. Posłodzić miodem. Smażyć na teflonie bez tłuszczu.
* można zblendować całość ( płatki + jajko + banan) – wtedy będzie jednolita konsystencja

Nasze przepisy przygotowuje dietetyk kliniczny Natalia Dębiec

dietą w tle