• O fundacji

Tak się zaczęło

Fundację z Pompą powołali do życia rodzice, którzy towarzyszyli bądź nadal towarzyszą swoim dzieciom w walce z chorobą nowotworową. 13 osób z różnych części województwa pomorskiego.

Podczas wielomiesięcznych pobytów na Oddziale Hematologii, szpital zastępował naszym dzieciom dom. Przekonaliśmy się jak ważne jest stworzenie  odpowiednich warunków – dotyczy to nie tylko zapewnienia małym pacjentom nowoczesnego sprzętu medycznego, ale również przyjaznych warunków wpływających na komfort leczenia.

Brakowało sprzętu niezbędnego do  terapii – między innymi: pomp infuzyjnych, kardiomonitorów, sprzętu jednorazowego użytku do cewników centralnych, środków dezynfekcyjnych, a nawet pościeli i prześcieradeł. Nasi Mali Bohaterowie dzielnie znosili walkę z chorobą, a pomagał przyjazny personel medyczny.

Postanowiliśmy więc pomóc lekarzom i pielęgniarkom starając się o sprzęt, a życie kolejnych małych pacjentów i ich rodziców uczynić znośniejszym w tych niełatwych okolicznościach.